top of page

Приключението coding4all

Началото на приключението coding4all през погледа на Веси от CoderDojo България

Вчера (22 април 2018 г.) беше краят на една вълнуваща седмица, изпълнена с много положителни емоции. Но всъщност приключението coding4all започна доста преди началото на тази седмица – през октомври миналата година (2017г.).



Обаждането



В един октомврийски следобед ни се обади Саби от VMware (една от най-отдадените CoderDojo доброволци), за да се видим. На срещата заедно с Христина от VMware ни заубеждаваха как заедно можем да доведем Good gigs в България и да направим нещо страхотно. Христина, която е участвала в тази програма преди 2 години в Южна Африка, беше изключително развълнувана, а ние с Ади се споглеждахме объркано. Изобщо не разбирахме какво пък му е толкова вълнуващото на проекта и какво е Good gigs, VMware Foundation и Тeam4tech, за какво точно е този грант от $15 000 и за какво точно може да се използва.

Разбира се, съгласихме се да участваме. Нали именно средствата са това, което винаги ни липсва в CoderDojo. Как ще откажем $15 000?


Първа „среща“ с Дон



Първият ни кол с Дон от Team4tech не мина много приповдигнато, вероятно защото много по-внимателно слушахме какви задълженията бихме поели, отколкото да си даваме сметка за реалните ползи, които може да донесе един такъв проект.

Разбира се, в края на разговора заявихме, че искаме да участваме. Нали именно средствата са това, което винаги ни липсва в CoderDojo. Как ще откажем $15 000?

Дон, която е изключително пунктуална ни изпрати записки от разговора ни, подробна информация за програмата, цялата документация и, разбира се, покана за следващия ни кол.


Прозрението



С наближаването на втория кол двете с Ади без особен ентусиазъм седнахме заедно, за да се запознаем с програмата и да помислим как точно бихме участвали. Тогава четейки по-задълбочено, започнахме да схващаме, че ние имаме доста малко ограничения и страшно много свобода.

VMware Foundation с тяхната програма Good gigs и посредством Team4teach бяха готови да дадат $15 000 за хардуер и към тези пари вървеше пакет от 8 доброволеца, които да работят за успешното „реализиране“ на хардуера, т.е. да разработят материали, до обучават обучители – ей такива неща. А пък ние отдавна искахме в доджотата да се случват и работилници с хардуер. Имахме огромна нужда и от разработване на материали.

Идеи започнаха да валят и искрици да припламват.


Накрая и проектът започна да изкристализира в главите ни:


Проектът



С гранта можеше да се закупят 700 micro:bit-а, а доброволците да разработят материали, по които децата да бъдат обучавани. Доброволците всъщност можеха да разработят материали не само за micro:bit, но и за App Inventor и след това да обучат нашите ментори.


На втория „кол“ бяхме вече много ентусиазирани. Имахме ясна идея какво можехме да направим и искахме този проект на всяка цена.

Как ще откажем $15 ООО и как ще откажем 8-те доброволеца?


Явно сме били доста убедителни по време на разговорите, защото VMware Foundation и Team4teach избраха CoderDojo като партньор за осъществяването на Good gigs в България.


И това беше само началото на приключението... Какво се случи после - четете тук! :)



Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page