top of page

Малки нинджи атакуват технологиите

Една интересна и полезна инициатива има амбицията да промени в по-смислена и по-ползотворна насока неизбежното в наши дни общуване на децата с компютрите.

CoderDojo Bulgaria е инициатива на Дигитална национална коалиция и екип от доброволци, които представляват за страната международната мрежа от безплатни детски клубове за програмиране CoderDojo, чиято цел е да запълни дупката в образователната система по отношение на технологиите.

CoderDojo Bulgaria стартират през октомври с постоянен клуб в Eleven – Dojo@11, като идеята е работилниците в него да бъдат два пъти в месеца. Основната цел е да се създаде активна училищна мрежа от CoderDojo клубове в цяла България с помощта на доброволци – родители и учители, както и постоянен CoderDojo клуб в София, където деца на възраст от 6 до 17 години да опознават възможностите на технологиите и да се учат как да създават сайтове, приложения и игри. Процесът на учене в клубовете е непринуден, изключително забавен и съобразен с възрастта и нивото на децата.

В пилотната сесия на 17 октомври участваха 20 деца на възраст от 6 до 12 години и 10 ментори. Чрез специално създадени за деца визуални програми участниците се забавляваха да управляват герои от любими игри като Angry Birds и в същото време направиха първите си стъпки в програмирането.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page