top of page

В света на малките програмисти

Събота сутрин. Ден, в който сме свикнали да поспим повече, да не бързаме за работа и не водим децата на училище и детска градина... Но тази събота е различна. Различна е защото предстои ден за програмиране с CoderDojo Bulgaria.

Часът е 10:00 и офиса на “Eleven” вече се пълни. Първо идват организаторите, менторите и накрая децата и техните родители. Децата влизат в залата - щастливи, усмихнати, нетърпеливи. Дърпат родителите си, които ги регистрират. „Дай ми лаптопа!”, „Хайдее, мамоооо..” – чуват се детски гласове. Майки, татковци, лели, баби бързат, защото децата нямат търпение да намерят своите ментори, които ще ги учат да „кодят” или иначе казано ще се учат да програмират и създават свои онлайн игри.

Изведнъж шумът престава… Престава, защото 15-те ментора са взели вниманието на 30-те деца. Обясняват, показват, пак обясняват и накрая оставят децата да се справят сами. Не знаете какво щастие се изписва по лицата на децата, когато те преминат нивото в играта, и когато успеят сами да се справят с поставените от менторите задачи.

Програмирането не е лесно, затова когато малчуганите се изморят им организираме сладко-солена почивка, могат да потичат, поиграят, да се запознаят с останалите… а после и да довършат задачките.

В краят, който не е желан за никого, е време за награди, снимки и забавления. За щастие тези събития не са еднократни и предстоят още много такива усмихнати дни. Така премина Dojo@11 тази събота (14.11).

Следващото събитие ще се проведе на 28 ноември от 10:00ч. в „Музейко”. Местата са ограничени, така че следете фейсбук страницата на CoderDojo Bulgaria.

А пък ако обичате да се занимавате с деца, разбирате от програмиране и имате желание да се включите в нашите интересни съботи - запишете се за ментор, тук.

Мислите, че програмирането е скучно и трудно?

Май не е така. Попитайте малките програмисти - тяхното мнение е друго. CoderDojo Bulgaria e събитието, на което децата разбират колко интересно, забавно и полезно е умението да програмираш.

CoderDojo Bulgaria е част от голямото семейство на CoderDojo - глобална мрежа в над 60 държави от безплатни детски клубове за програмиране. Организира се от Дигитална национална коалиция и екип от доброволци.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page