top of page

OYOTY - чатботът за деца

Oyoty е швейцарски стартъп, разработващ изкуствен интелект, който е онлайн асистент за деца по въпросите за безопастността в интернет.


Приятелският изглеждащ бот OYOTY има за цел да предпазва малчуганите, когато сърфират в социалните мрежи. Апът се свързва със акаунтите на децата във Facebook, Instagram и Twitter. Ботът е като голямо братче, което замества родителите в тяхната роля на войници сърфиращи из профилите на деца си. Той автоматично сканира, всичко което децата качват в публичното пространство и се намесва, когато засече проблемно съдържание, като обяснява защо би било неправилно споделянето на провокативно селфи или телефонен номер.


“Oyoty е първият по рода си личен асистент по безопасност за деца, който използва комбинация от задълбочено учене и чатбот технология, която едновременно дава възможност и възпитава децата да бъдат в безопасност,” казва Deepak Tewari, основател на OYOTY.


Намесите на Oyoty са структурирани като разговор, в който детето може активно да участва в процеса на взимане на решение и да получи обяснение защо една определена част от съдържанието е "проблемна". Онлайн съдържанието е предназначено да спечели децата с анимационни клипове и въпроси и обхваща теми като "Дигитално гражданство" и интернет безопасност, поверителност, тормоз, изграждане на своя образ в интернет, цифров отпечатък, репутация и връзки.


Този образователен фокус отличава OYOTY от другите решения за наблюдение на детето, които предимно филтрират и изтриват съдържанието, като това има малко полза за децата като не им помогне да изградят осъзнаване или знание. Родителите също имат достъп до онлайн табло, където те могат да следят активностите на детето в социалните медии и да получат доклади за „добрите действия” на детето и за евентуални проблеми. В същото време апликацията не разкрива конкретни детайли и запазва личния живот на детето защитен и в поверителност.


Стартъпът използва самообучаваща се програма, която дава възможност на бота да идентифицира проблемните изображения и текст. За момента системата за класификация на образи е в състояние да идентифицира голота, насилие, самонараняване и анорексия, като в бъдеще роботът може да стане чувствителен и към емоционална нестабилност.


Всяко българско дете и родител може да изтегли и да използва апликацията безплатно до края на годината на https://www.oyoty.com/ и да участва в създаването на приложението на български език като изпратите обратна връзка на office@digitalalliance.bg

Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page