February 21, 2020

February 11, 2020

Please reload

Recent Posts

Приключението coding4all

April 23, 2018

Началото на приключението coding4all през погледа на Веси от CoderDojo България

 

 

Вчера (22 април 2018 г.) беше краят на една вълнуваща седмица, изпълнена с много положителни емоции. Но всъщност приключението coding4all започна доста преди началото на тази седмица – през октомври миналата година (2017г.).

 

 

Обаждането

 

 

В един октомврийски следобед ни се обади Саби от VMware (една от най-отдадените CoderDojo доброволци), за  да се видим.  На срещата заедно с Христина от VMware ни заубеждаваха как заедно можем да доведем Good gigs в България и да направим  нещо страхотно.  Христина, която е участвала в тази програма преди 2 години в Южна Африка, беше изключително развълнувана, а ние с Ади се споглеждахме объркано. Изобщо не разбирахме какво пък му е толкова вълнуващото на проекта и какво е Good gigs, VMware Foundation и Тeam4tech, за какво точно е този грант от $15 000 и за какво точно може да се използва.

Разбира се, съгласихме се да участваме. Нали именно средствата са това, което винаги ни липсва в CoderDojo.  Как ще откажем $15 000?

 

Първа „среща“ с Дон

 

 

Първият ни кол с Дон от Team4tech не мина много приповдигнато, вероятно защото много по-внимателно слушахме какви задълженията бихме поели, отколкото да си даваме сметка за реалните ползи, които може да донесе един такъв проект.

Разбира се, в края на разговора заявихме, че искаме да участваме. Нали именно средствата са това, което винаги ни липсва в CoderDojo.  Как ще откажем $15 000?

Дон, която е изключително пунктуална ни изпрати записки от разговора ни,  подробна информация за програмата,  цялата документация и, разбира се, покана за следващия ни  кол.

 

Прозрението

 

 

С наближаването на втория кол двете с Ади без особен ентусиазъм седнахме заедно, за да се запознаем с програмата и да помислим как точно бихме участвали.  Тогава четейки по-задълбочено, започнахме да схващаме, че ние имаме доста малко ограничения и страшно много свобода.

VMware Foundation с тяхната програма Good gigs и посредством Team4teach бяха готови да дадат $15 000 за хардуер и към тези пари вървеше пакет от 8 доброволеца, които да работят за успешното „реализиране“ на хардуера, т.е. да разработят материали, до обучават обучители – ей такива неща. А пък ние отдавна искахме в доджотата да се случват и работилници с хардуер. Имахме огромна нужда и от разработване на материали.

Идеи започнаха да валят и искрици да припламват.

 

Накрая и проектът започна да изкристализира в главите ни:

 

Проектът

 

 

С гранта можеше да се закупят 700 micro:bit-а, а доброволците да разработят  материали, по които децата да бъдат обучавани.  Доброволците всъщност можеха да разработят материали не само за micro:bit, но и за App Inventor и след това да обучат нашите ментори.  

 

На втория „кол“ бяхме вече много ентусиазирани. Имахме ясна идея какво можехме да направим и искахме този проект на всяка цена.  

Как ще откажем $15 ООО и как ще откажем  8-те доброволеца?

 

Явно сме били доста убедителни по време на разговорите, защото VMware Foundation и Team4teach избраха CoderDojo като партньор за осъществяването на Good gigs в България.

 

И това беше само началото на приключението... Какво се случи после - четете тук! :)

 

coding 4 all в снимки - тук

Please reload

Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive

© 2019 by CoderDojo Bulgaria

  • https://www.facebook.com/CoderDojoBu