February 21, 2020

February 11, 2020

Please reload

Recent Posts

Coding4all - как стана реалност

April 25, 2018

Вече знаете как започна приключението coding4all.

Ето и как coding4all стана реалност през погледа на Ади от CoderDojo България

 

 

И така.. след 2-3 срещи, 7-8 „кола“ и доста четене и мислене,  Декември‘17, с Веси се озовахме с проект!

 

Проектът coding4all

 

В coding4all е заложено да се разработят 3 учебни програми - за Micro:Bit, App Inventor и Scratch, да се обучат 100 учителя и ментора, които да ги преподават и да се достигне до 2000 деца. Трябваше да се осигури и нужният хардуер и да се събере екип от VMware. Нагърбихме се и с ежеседмични организационни „колове“ в разнообразни абсурдни часове с Дон от Team4Tech в Пало Алто, и Мариана от VМware в Коста Рика.

 

За първи път видяхме и как се работи с американци. ЧЕТИРИ месеца преди началото на дейностите всички детайли по логистиката, програмата и участниците трябваше да бъдат фиксирани. Сериозно. Добре, че CoderDojo България има най-готините партньори и лесно се справихме с това предизвикателство! 

 

 

Партньорите

 

Дигитална Национална Коалиция -  окуражаващо е, когато дигиталният шампион Гергана Паси се изкефи на нова (не много ясна) идея и застава зад нея. Последва цялата бумащина, документация и администрация.

 

CoderDojo Foundation – Най-сигурният начин да се свържем с правилните хора, за да закупим необходимият хардуер на най-добра цена. ВСИЧКИТЕ $15 000 похарчихме за закупуването на 990 Micro:bit-а. (с 290 устройства повече от предвиденето!)

 

ТУЕС – Училището, което е винаги отворено за иновации и технологии. Учениците от 8 клас бяха първите 60 деца, които тестваха разработените учебни програми за Micro:bit и App Inventor. И се забавляваха страхотно! 

 

Телерик Академия, Puzl  и Coursedot – са нашите любезни домакини, които винаги намират най-удобното място за обученията и срещите на менторите и екипът на CoderDojo!

 

 

Екипът

 

Рали, Ели, Стефан, Владо, Никола, Алекс, Васко, Митко – най-невероятният екип от доброволци на VMware! Имаха си даже и доброволци на доброволците – Саби и Жоро.

 

Формално разполагаха със 7 дни, които да дарят на CoderDojo България. Напрактика, те вложиха 90 дни усилие, нерви и най-вече сърце, за да вникнат в идеята на CoderDojо. В рамките на месец и половина проведохме 6 срещи и 6 кола, които в последствие си дадохме сметка колко са били важни за напасването на корпорацията VMware към нуждите на доброволческата организация CoderDojo.

 

 

 

 

App Inventor мастърите – Владо и Никола – систематично, вечер след работа и през уикендите, в продължение на 2 месеца, разучаваха средата за създаване на приложения за Андроид и разработваха план как да създадат смислени учебни материали, подходящи за деца и в 4 клас. Тестваха, триеха, пишеха, снимаха, превръщаха кафе и шоколад в код ... накрая, май, дори се и забавляваха.

 

 

 

 

Micro:Bit магьосниците – Рали, Ели, Алекс, Васко, Митко и Стефан – пък свързаха света на децата с този на микроконтролерите и програмирането. Как? Трябва да видите! J Благодарение на тях вече всеки 2-рокласник би могъл да изпрограмира играта камък ножица хартия и да използва акселерометъра на Micro:Bit без усилие.

 

Рали и Стефан – се превъплътиха и в strategy builders консултантите на CoderDojo България. С часове говорехме за структурата на организацията, за възможностите и нужните действия. И благодарение на това с Веси знаем, че CoderDojo България е на прав път!

 

Нашият малък CoderDojo екип, начело с Надето, заразен от ентусиазма на останалите, също допринесе за разработването на материали за Scratch. И доказахме, че човек без тех опит, може за няколко дни да започне да програмира игри.

 

 

И започнахме!

 

Следва продължение..

 

coding 4 all в снимки - тук

 

Please reload

Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive

© 2019 by CoderDojo Bulgaria

  • https://www.facebook.com/CoderDojoBu