top of page

Добрите примери: Галя Иванова

Галя Иванова започна своето приключиение с CoderDojo Bulgariaпросто като родител. 👩‍👧 Бързо се превърна в ментор, а вече е и капитан на свое доджо - Dojo@Таланти! 🚀😎🕹️

Много сме щастливи, когато има толкова положителни примери. Прочетете и вие историята, която Галя сподели с нас!

====

"Тази история не е разказ за малко момиче, макар съществена роля в нея да заема деветгодишната ми дъщеря. Бих казала, че това е история за случването на положителна промяна за нашия свят и за живота на нашите деца. Всъщност, това е история за бъдещето на децата ни и за нашата подкрепа в развиването на уменията им за програмиране, тъй жизненоважни, между впрочем, в дигиталната ера, в която живеем. В началото на историята аз бях просто “шофьорът“ на дъщеря ми, возейки я до мястото, където да учи програмиране. После известно време размишлявах над ролята ми на шофьор и дали да се придържам само към нея. Питах се това ли ще единственият ми принос за развиването на програмистките умения на дъщеря ми. И така, някак съвсем естествено, започнах да обмислям и да проучвам различни варианти как да прекарам повече време с дъщеря ми и нейния най-добър приятел, който посещаваше „дожо“ клуба по програмиране заедно с нея. Както се оказа, да стана в ментор в техния клуб по програмиране беше това, което ми бе нужно.

Един ден дъщеря ми ми каза: "Ти знаеш колко съм благодарна на всички ментори в клуба, за това, че ме учат да програмирам. Но си мисля ... разсъждавам над този интересен въпрос: мога ли някак да им се отплатя? Дали пък не бих могла, продължавайки да програмирам, този път да помогна и на приятелите ми да се научат да програмират?“ Дъщеря ми беше толкова убедена и решена да помага на другите и силно вярваше, че може да го направи, така че и аз трябваше да направя нещо. Изглежда цялата Вселена беше на наша страна – точно в този момент CoderDojo България стартираха второто издание на Coding4all, безплатно техническо обучение за учители и ментори. Обучаващият екип беше разработил набор от уроци за Scratch, Micro:Bit и App Inventor. Ние, като участници, получихме безплатен онлайн достъп до разработените за всеки урок материали. Това събитие ми даде увереност, че мога да помогна за сбъдването на мечтата на моята дъщеря.

Споделих плановете си с майката на нейното приятелче и тя откликна на идеята с ентусиазъм. Както се казва, останалото е история – заедно приехме предизвикателството да основем нов дожо клуб в нашия квартал.

Ето, сега един от нашите ниджи (така наричаме децата в клуба), е толкова малък, че дори не може да чете, но намира програмирането на Scratch за лесна и забавна игра. Повечето от децата не бяха и чували за Micro: Bit, но всички безрезервно вярват, че могат да съживят този мъничък компютър и да го накарат да изпълнява техните команди. Сега не просто вярвам, а вече знам, поехме пътя и крачим заедно с децата учейки ги да програмират, вдъхновявайки ги да си поставят цели, да преследват своите мечти и да вярват, че могат да постигнат още повече. Техните възможности са безгранични. И накрая, един съвет към всички майки: бъдете нащрек, вероятно вашето дете е следващият основател на следващия дожо клуб."

Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page